screenshot 2024 06 26 at 23 04 35 temine lietuvos kartografija nuo praeities iki dabarties. su puslapiu numeriais 5.pdf

Pirmosios žinios apie Lietuvą siekia XI amžiaus pradžią, kai 1009 metais. Kvedlinburgo analuose nurodoma, kad „Šventasis Brunonas, dar vadinamas Bonifacijumi, arkivyskupas ir vienuolis, vienuoliktaisiais savo atsivertimo metais Rusios ir Lietuvos pasienyje pagonių nukirsdintas tarp kovo 7 ar 9 dienos ir kartu su aštuoniolika saviškių nukeliavo į dangų”.


Kartografinės žinios apie Lietuvos teritoriją yra dar ankstyvesnės: Klaudijas Ptolemajas II mūsų eros amžiuje sudarė pietrytinės Baltijos (Sarmatijos) žemėlapį. Šito žemėlapio kopija, XIII amžiuje sudaryta Máximos Planoúdēs išliko iki mūsų dienų. Tai rodo, kad rytinės Baltijos kraštų kartografavimo istorija siekia beveik du tūkstančius metų. Toks ilgas kartografavimo laikotarpis buvo labai nevienodas, pasižymėjo pakilimais ir nuosmukiais, kas leidžia jį skirstyti į raidos etapus. Remiantis požiūriu į kartografuojamą erdvę, teorinėmis kartografijos mokslo nuostatomis, taikytomis kartografavimo metodikomis ir kartografavimo būdais, sukurtų kartografinių kūrinių detalumu ir tikslumu Lietuvos teritorijos kartografavimo raidą galima skirstyti į etapus:
1. Ankstyvasis (neprofesionalusis, iki XVI amžiaus pabaigos).
2. Regioninis (grafinis, XVII – XVIII amžiai).
3. Klasikinis topografinis (XIX amžiaus pradžia).
4. Modernusis topografinis (XX amžiaus pirmoji pusė).
5. Modernusis (XX amžiaus antroji pusė ir XXI amžiaus pradžia).
Toks skirstymas gana sąlyginis, tačiau jis atspindi mūsų šalies kartografijos raidos etapus. Žvelgiant iš šių dienų pozicijų, svarbiausiu laikotarpiu yra modernusis, prasidėjęs XX amžius antroje pusėje. Tačiau reikia nepamiršti, kad ankstyvesniais laikotarpiais buvo kryptingai formuojamos lietuviškosios kartografijos tradicijos, kuriami jos metodologiniai pagrindai.
1613 metais kunigaikščio Mikalojaus Kristupo Radvilos iniciatyva, jo tiesioginiu dalyvavimu ir finansine parama išleistas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapis tapo svarbiu kūriniu, fiksavusiu visos Europos tiksliosios kartografijos plėtrą rytų kryptimi. Tai buvo kūrinys, kurio turinio informacija beveik 150 metų buvo perkeliama į naujai sudaromus Rytų Europos žemėlapius. 2023 metais minėjome šio žemėlapio išleidimo 410 – metį.

Plačiau galite skaityti čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos