2024 m. gegužės 21-23 d. Vilniaus universiteto Geomokslų instituto Geografijos ir kraštotvarkos katedroje viešėjo Greifswald’o universiteto Ekonominės ir socialinės geografijos katedros doktorantė, mokslinė bendradarbė Lisann Schmidt (Baltijos jūros regiono tyrėja) su 4 Regioninės plėtros ir turizmo programos magistrantūros studentais. Tai - vadinamieji “lauko kursai”, kurių metu studentai atlieka įvairias savarankiškas tiriamąsias užduotis, apklausas naujose jiems aplinkose, susitinka su užsienio šalių tyrėjais ir praktikais.

2024.05.28

Geografai iš Vokietijos domėjosi:

1) Rail Baltica įtaka miesto turizmui Vilniuje ir Kaune,

2) Startuolių ekosistemos struktūra Lietuvoje, ypač Vilniuje,

3) Protų nutekėjimo poveikiu Lietuvos demografinei raidai ir to įveikos strategijomis,

4) Erdviniais miesto ir kaimo skirtumais, ypač Vilniuje ir jo apylinkėse.

2024.05.21 23

Vizito metu su prof. dr. Dovile Krupickaite buvo aptarti Greiswaldo ir Vilniaus universitetų geografinių mokslinių tyrimų interesai, apsvarstytos bendradarbiavimo galimybės su Greifswalde įkurtu Tarpdisciplininiu Baltijos jūros regiono tyrimų centru (IFZO), kalbėta apie Vilniaus miesto erdvinės raidos istoriją, urbanistinę struktūrą, funkcines zonas.

Savarankiškai panagrinėję Vilniaus centrą ir senamiestį, penktadienį svečiai 2 val. ekskursavo Lazdynuose su dr. Giedre Godiene.

Geografai pasivaikščiojo modernistinės architektūros sovietmečio “oskarą” (Lenino premiją) 1974 m. pelniusiuose Lazdynuose, pasižvalgė nuo Plikakalnio atodangos. Buvo smagu rasti čia Lisann gimtojo Erfurto miesto ženklų, mėgautis medžių pavėsiu. Vokietijos kolegos stebėjosi Lazdynų švarumu, gražiai renovuotais bet jiems per pilkais daugiabučiais, tuo, kad Vilniaus savivaldybė stato kačių namelius, tačiau neskelbia saugomais senųjų ąžuolų, kad Vilniuje tiek daug automobilių ir visai mažai dviratininkų, klausė, kiek kainuoja buto nuoma tokiame rajone.

Svečiai iš Vokietijos taip pat apsilankė Trakuose, Kaune.

Dėkodama už priėmimą, Lisann Schmidt pabrėžė, kad “labai patiko kiekvienas mūsų viešnagės Lietuvoje aspektas ir sulauktas šiltas svetingumas”, kad “edukacinė ekskursija po Lazdynus buvo tikrai prasminga patirtis, praturtinusi mūsų supratimą apie unikalios vietovės žavesį ir jos istorinę-urbanistinę reikšmę”.

Visi viliamės, kad geografiniai tarptautiniai ryšiai bus tvarūs ir sėkmingi.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos