Paskaita ne auditorijoje – geriausias būdas pažinti mus supančią aplinką ir kodėl ją saugome. 2022 m. lapkričio 21 d. VU Gyvybės mokslų centro aplinkotyros ir aplinkosaugos bei VU Chemijos ir geomokslų fakulteto geografijos studentai nepabūgę šaltuko kartu su lektore Agne Jasinavičiūte nužygiavo beveik 11 km!
2022.11.21

Kad Karoliniškių valstybinis kraštovaizdžio draustinis įsteigtas siekiant išsaugoti erozinius raguvynus, Plikakalnio atodangą, retas augalų rūšis (pvz., gebenę lipikę) studentai įsitikino savo kojom ir akim. Ši teritorija apsaugą turi nuo 1960.09.27.
 
Saugomų teritorijų dalyko metu viena iš dėstomų temų – saugomų teritorijų planavimo dokumentai ir jų reikšmė. Saugomų teritorijų planavimo dokumentai sudaro prielaidas kompleksiškai spręsti glaudžiai susijusias kraštovaizdžio apsaugos, ekonomines ir socialines problemas. Taip pat kryptingai organizuoti veiklą saugomose teritorijose: tobulinti valdymą, teisės aktų sistemas, tvarkymo procedūras, ekologinį mokymą ir kt., taikant bendrus priimtinus sprendimo būdus.
2022.11.21 4Paskaitos ne auditorijoje metu studentai susipažino su Karoliniškių valstybinio kraštovaizdžio draustinio ribų ir tvarkymo planais. Taip pat apžiūrėjo teritorijoje įgyvendintus tvarkymo plano sprendinius. Draustinis gausiai lankomas, pritaikytas miestiečių poilsiui – įrengti įvairaus ilgio pažintiniai pėsčiųjų takai – Raguvų dugno, Kalvų keterų, Upės slėnio, Miško pakraščio, Plikakalnio, pastatyti informaciniai stendai ir nuorodos, suolai lankytojams, įrengtos apžvalgos aikštelės ir regyklos. Pasižvalgę nuo Plikakalnio atodangos studentai toliau žygiavo per Karoliniškių mikrorajoną į Šeškinę ir čia patikrino faktą, kad Šekinės Ozas ne prekybos centras, bet valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – dar ledyno paliktas reliktas.
2022.11.21 22022.11.21 3
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos