2022.09.282022 metų rugsėjo 8 d. Briuselyje, Europos Regionų Komitete projektą BiodiverCities vykdę specialistai iš universitetų, savivaldos institucijų, nevyriausybinių organizacijų susitiko drauge su Europos Komisijos Regionų direktorato ir kitų institucijų atstovais aptarti savo patirtį projekto veiklose ir įžvalgas apie tai, ką ir kaip reikėtų keisti Europinėje politikoje, kad augtų piliečių įsitraukimas sprendžiant savo artimosios aplinkos klausimus, stiprėtų dalyvaujamoji demokratija.

Susitikime dalyvavo šį projektą nuo 2020 metų vykdančios VU geografės dr. Ieva Misiūnė ir dr. Giedrė Godienė ir Pilaitės seniūnijos atstovė Rūta Šarapnickaitė Karčiauskienė.

Dr. Ieva Misiūnė kalbėjo plenarinėje sesijoje, skirtoje diskutuoti, kaip suaktyvinti gyventojų dalyvavimą priimant viešus sprendimus ir kaip turėtų keistis institucijų darbas. Ji akcentavo, kad institucijos ir ypač politikos formuotojai turėtų jausti, kad nuosekliai dirbant su visuomene auga socialinis kapitalas: didėja bendras pasitikėjimas tarp atskirų žmonių ir tarp žmonių ir institucijų, ryšiai tarp žmonių ir jų gyvenamosios erdvės, auga iniciatyvumas, kūrybiškumas. Dalindamasi projekto metu sukaupta patirtimi ji siūlė ateityje siekti, kad įtraukieji procesai taptų teisiškai privalomi viešas mokesčių mokėtojų lėšas naudojančiuose projektuose. Gyventojus į sprendimų priėmimą įtraukiančios veiklos vyktų sklandžiau, jei šį darbą dirbtų kompetentingi fasilitatoriai, tam būtų skiriama pakankamai laiko ir finansinių resursų. Įtraukieji procesai dar nėra įprastinė praktika Lietuvoje, todėl institucijoms ir bendruomenėms svarbu ugdytis įgūdžius ir eksperimentuojant atrasti priimtinus gyventojų įtraukties mechanizmus. Net ir aktyviems procesams “iš apačios” reikalingas koordinavimas - juos kurti, moderuoti, išvadas apibendrinti turi profesionalai (nevyriausybinės organizacijos, akademinės institucijos ir atitinkamas paslaugas teikiantys subjektai).


2022.09.28 2

BiodiverCities - tai Europos Jungtinių Tyrimų centro ir Europos Komisijos Aplinkos direktorato organizuotas 10 Europos miestų projektas, skirtas įtraukiosioms iniciatyvoms biologinės įvairovės didinimo miestuose srityje. Leidenas, Palma, Valongo, Stavangeris, Vilnius, Sofija, Mariboras, Novi Sadas, Palermas ir Regalbuto vykdė įvairias piliečių įtraukimo veiklas, skirtas daugiau sužinoti apie miesto gamtą ir ją puoselėti. Stebėtojų teisėmis dalyvavo taip pat ir Oslas, Varese ir Lisabona.

Daugiau apie projektą ir Vilniaus atvejį: https://www.chgf.vu.lt/biodivercities

 

 

2022.09.28 3

Europos regionų komitetas kalba Europos Sąjungos (ES) regionų ir miestų vardu. Jis atstovauja visos Europos Sąjungos vietos ir regionų valdžios institucijoms ir konsultuoja dėl naujų teisės aktų, kurie daro poveikį regionams ir miestams (70 proc. visų ES teisės aktų). RK – tai politinė asamblėja, kurią sudaro 329 nariai ir 329  pakaitiniai nariai iš visų ES šalių (jie yra pasiskirstę į frakcijas pagal politines partijas ir jiems vadovauja pirmininkas). Nariai yra vietos ar regionų lygmeniu išrinkti atstovai (pavyzdžiui, merai ar regionų pirmininkai). Jie atvyksta į Briuselį šešis kartus per metus svarstyti nuomonių dėl siūlomų teisės aktų ir susitarti dėl rezoliucijų dėl tolesnių ES veiksmų. RK nariams padeda administracija, kuriai vadovauja generalinis sekretorius.

 

2022.09.28 42022.09.28 5

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos