dr. maab elsheikh lt 

Dr. Maab Elsheikh yra 36-erių metų sudanietė, gimusi ir užaugusi Džidoje, Saudo Arabijoje. Ji neseniai baigė odontologijos studijas ir Kyushu universitete (Japonija) apgynė daktaro laipsnį, specializuodamasi biomedžiagų srityje. Trejus metus ji dirbo odontologe Sudane ir Saudo Arabijoje. Nuo 2024 m. spalio mėn. dirba podoktorantūros stažuotoja Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultete. Ji džiaugiasi galėdama pradėti naują mokslinės karjeros etapą Lietuvoje. Mokslininkė planuoja gilinti savo žinias, publikuoti mokslinius straipsnius, dalyvauti nacionalinėse ir tarptautinėse konferencijose, mėgautis Vilniaus miestu ir leistis į kelionę, kurioje susipažins su naujais ir įdomiais žmonėmis. Toliau – interviu su VU mokslininke.

Kaip ir kada supratote, kad savo ateitį norite sieti su chemijos mokslais?

Iš esmės, manau, kad chemija susidomėjau dar vidurinėje mokykloje. Iš pradžių ji man nelabai sekėsi, nesupratau net elementariausių cheminių lygčių. Tačiau, padedama vieno iš savo mokytojų, palaipsniui žingsnis po žingsnio išmokau šį dalyką. Galiausiai chemija man pasirodė gana įdomi. Tai panašu į tai, kai manai, kad kažką suprasti yra per sunku. Kartais pats nustembi savo gebėjimu jį suvokti. Mane nustebino, kokia įdomi gali būti chemija, ypač kai supranti, kad jos esmė – tirti mus supančią materiją.

Gal galėtumėte papasakoti, kaip nusprendėte studijuoti odontologiją Japonijoje?

Mano motina man buvo svarbi paskata. Kai baigiau bakalauro studijas, ji skatino mane toliau studijuoti Japonijoje dėl jos pažangių technologijų ir puikios švietimo sistemos. Daugelyje Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių Japonija vertinama teigiamai. Mama įkvėpė mane tyrinėti savo pomėgius. Tuomet mane žavėjo odontologija. Ši sritis šiek tiek susijusi su chemija ir tokiomis sritimis kaip audinių inžinerija ir regeneracija. Pateikiau paraišką studijuoti šį dalyką ir man pasisekė, kad buvau priimta.

3 metus dirbote odontologe Sudane ir Saudo Arabijoje, kaip nusprendėte pradėti naują mokslinį kelią Lietuvoje?

Žinau, kad kai kurie žmonės, atsižvelgdami į mano ankstesnę odontologo patirtį, gali pagalvoti, jog tai visiškai kitoks kelias. Tačiau aš visada turėjau giliai įsišaknijusį smalsumą mane supančiam pasauliui. Dirbdama odontologe, patirdavau didžiulį džiaugsmą padėdama pacientams palengvinti jų skausmą ir pagerinti burnos sveikatą. Tačiau taip pat jaučiau troškimą tyrinėti pagrindinius mokslinius principus, kurie valdo šiuos procesus. Tikiu, kad moksliniai tyrimai suteikia unikalią galimybę gilintis į nežinomybę, atskleisti naujas žinias ir prisidėti prie žmonijos pažinimo pažangos. Perspektyva būti mokslinių atradimų priešakyje, daryti apčiuopiamą poveikį pasauliui mane nepaprastai motyvuoja. Štai kodėl nusprendžiau iš odontologijos pereiti į mokslinius tyrimus, o Lietuvą pasirinkau kaip vietą, kur galėčiau siekti savo akademinių tikslų ir prisidėti prie čia esančios gyvybingos mokslo bendruomenės.

Kaip nusprendėte pasirinkti Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetą?

Mano apsisprendimą vykdyti mokslinius tyrimus šiame fakultete lėmė pažintis su profesoriumi Aivaru Kareiva per doktorantūros studijas Japonijoje. Nors mūsų bendravimas buvo trumpas, man didelį įspūdį paliko jo aistra darbui ir novatoriškas požiūris į mokslinius tyrimus. Toliau sekiau jo pažangą ir mane ypač sudomino unikalūs projektai, kuriuos jis vykdė šiame fakultete. Nors jo moksliniai tyrimai gal ir nebuvo tiesiogiai susiję su mano ankstesniu darbu, mačiau tai kaip galimybę praplėsti savo žinias ir tyrimus. Mano visą gyvenimą trunkantis smalsumas ir noras suprasti pagrindinius chemijos principus paskatino mane ieškoti mokslinių tyrimų aplinkos, kuri būtų man iššūkis ir įkvėpimas. Po kruopštaus apsvarstymo pasirinkau šį fakultetą dėl jo tvirtos mokslinės reputacijos, įsipareigojimo vykdyti tarpdisciplininius mokslinius tyrimus ir dėl to, kad jis įsikūręs Vilniuje, gyvybingame ir turtingą kultūros paveldą turinčiame mieste.

Taigi pokalbio pabaigoje noriu paklausti, kokie jūsų ateities planai, susiję su moksliniais tyrimais ir akademine karjera?

Turiu ir trumpalaikių, ir ilgalaikių savo podoktorantūros tyrimų tikslų. Trumpuoju laikotarpiu siekiu mokytis iš savo kolegų, įskaitant vyresniuosius mokslininkus ir doktorantus. Tikiu, kad visi galime pasinaudoti vieni kitų žiniomis ir patirtimi, nepriklausomai nuo mūsų akademinių pasiekimų. Noriu tobulinti savo įgūdžius, paskelbti daug straipsnių ir publikacijų, aktyviai dalyvauti konferencijose. Taip pat siekiu bendradarbiauti su mokslininkais tiek Vilniuje, tiek tarptautiniu mastu. Mano ilgalaikis tikslas – savo moksliniais tyrimais įnešti svarų indėlį į visuomenės gyvenimą. Tikiuosi, kad padėsiu spręsti pasaulines problemas ir pagerinti žmonių gyvenimą savo gimtojoje šalyje, kurioje mokslinių tyrimų infrastruktūra yra ribota. Įsivaizduoju ateitį, kurioje mano darbas gali daryti teigiamą poveikį bendruomenėms visame pasaulyje.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos