chgf raminta

2023 m. Vilniaus klubo mokslo premija už Vilniaus miestui skirtą studento mokslo darbą – tokį įvertinimą pelnė Vilniaus universiteto (VU) geografijos magistrantūros studijų alumnė Raminta Povilaitytė. Savo studijų kelią pradėjusi nuo finansų studijų, po dvejų metų Raminta suprato, kad tai nėra jos pašaukimas, o studijuodama Chemijos ir geomokslų fakultete atrado savo bendruomenę ir įgijo įdomių patirčių. Šiuo metu R. Povilaitytė yra geografinių informacinių sistemų (GIS) produktų vadovė „Hnit-Baltic“, pirmaujančioje GIS įmonėje Baltijos šalyse.

Karjeros posūkis: nuo finansų iki geografijos

R. Povilaitytė kaip ir daugelis svarstė, kokį kelią pasirinkti po mokyklos, išankstinių svajonių neturėjo, tad paklaũsė aplinkinių, kurie siūlė stoti ten, kur didelės galimybės ir geri atlyginimai. 

„Finansai tuo metu pasirodė ant bangos, matematika irgi gerai sekėsi, bet pasimokiau ten dvejus metus ir supratau, kad tai nėra tas dalykas, kuris mane tikrai domintų ir vežtų ateityje. Suvokiau, kad nebūsi geras specialistas, jeigu tau neįdomus pasirinktas kelias. Todėl atsigręžiau į geografiją, kuri man visą laiką labai patiko ir buvo labai įdomi. Bet geografija, deja, yra apipinta stereotipais, kad pabaigus studijas daug perspektyvų nėra. Aš surizikavau, galvojau, kad svarbiau daryti tai, kas patinka, įdomu“, – apie lemtingą karjeros posūkį pasakoja Raminta.

Anot pašnekovės, VU geografai turi nuostabią bendruomenę: tiek studentai, tiek dėstytojai priima šiltai, todėl baigęs studijas jautiesi kupinas įvairiausių patirčių.

„Geografija suteikia kompleksinį ir holistinį požiūrį į pasaulį apskritai. Ji apima viską – nuo žmogaus iki gamtos, mes į viską žiūrime plačiomis akimis. Manau, kad tai yra pats geriausias dalykas, kurį išsinešiau iš studijų, nes spręsdamas tam tikras problemas darbe imi matyti situaciją plačiau nei, pavyzdžiui, siauresnių sričių specialistai“, – patirtimi apie geografijos mokslus dalinasi R. Povilaitytė.

Baigiamasis darbas apdovanotas mokslo premija 

Pirmaisiais magistrantūros metais Raminta gavo užduotį parengti bendrąjį planą vienai iš Vilniaus seniūnijų pagal socialinės ir demografinės aplinkos temą. Tuo metu studentė, nagrinėdama esamą didžiųjų miestų būklę bendruosiuose planuose, pastebėjo, kad nėra būdo, leidžiančio pamatyti bendrą gyventojų paveikslą mieste, siekiant suprasti, kokie žmonės gyvena tam tikroje aplinkoje. Taip gimė unikali baigiamojo darbo tema. 

 

thumbnail vk premija 1 1024x837

 

„Aš pradėjau galvoti, kaip apibendrinti visą informaciją, kaip sukurti žmogaus portretą, leisiantį suprasti, ko jam trūksta, su kokiomis problemomis susiduria tie žmonės ir kokių planavimo sprendimų jiems reikėtų. Mes, geografai, dažnai naudojame geografines informacines sistemas, kurios leidžia atlikti gilias erdvines analizes, taikant įvairiausius analizės metodus. Būtent tokių įvairių žinių kombinavimas leido ir man pačiai, ir, pasirodo, daugeliui pasiekti įdomų rezultatą“, – sako VU alumnė.

R. Povilaitytė save laiko visiška praktike, tiek bakalauro, tiek magistrantūros studijose jai buvo svarbu, kad darbai nebūtų vien teorinio lygmens.

„Aš visą laiką noriu, kad būtų koks nors pritaikymas. Manau, premija padėjo atverti tą darbą didžiajai visuomenės daliai. Darbas plačiai pasklido, man jau teko bendrauti su įvairiausiomis organizacijomis, kurios pamatė, susidomėjo, kurioms siunčiau metodikas, kurios galbūt norėtų taikyti jas savo darbe. Turbūt man tai buvo didžiausias laimėjimas – kad jis bus pritaikomas, kad kur nors skaidrėse rodo iškarpą iš mano darbo. Tai neliko tik popieriuje“, – su džiaugsmu prisimena pašnekovė.

Geografas gali save realizuoti beveik bet kur

Pasak R. Povilaitytės, geografija apipinta įvairiais stereotipais, vienas iš jų – kad po studijų gali rinktis tik geografijos mokytojo profesiją. Nors mokytojo profesija – puikus pasirinkimas, pašnekovė įsitikinusi, kad moksleiviai turėtų žinoti, jog geografija yra be galo plati ir save realizuoti galima įvairiose srityse. Studijuojant politinę, ekonominę, aplinkosauginę geografiją, galima dirbti įvairiausiose valstybės įstaigose, aplinkosaugos tarnybose, versle, inžinerijoje, IT įmonėse.

Pašnekovė pabrėžia, kad platus požiūris atveria labai daug durų, svarbu mokėti pateikti save, parodyti, kad atsineši didelį bagažą įvairių žinių.

„Linkėčiau nenurašyti geografijos, jeigu tai yra įdomu. Žinoma, svarbu susirasti darbą, susikurti karjerą, bet svarbiausia – kad iš tikrųjų būtų įdomu, tada būsi geras specialistas. Tad jei jaučiate meilę geografijai, tikrai linkiu jos nepaleisti“, – sako VU alumnė R. Povilaitytė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos