facebook 1720122559948 7214716933682659864

Ar galite papasakoti apie savo kelią į chemijos studijas? Kas lėmė, kad pasirinkote šią sritį?

Chemiją nusprendžiau studijuoti po literatūros studijų italų klasikinėje vidurinėje mokykloje, taigi visiškai kitokia aplinka. Taip, Italijoje mokiausi senovės graikų ir lotynų kalbų, bet po to nusprendžiau pereiti prie gamtos mokslų, nes maniau, kad tai man gali būti įdomiau nei ankstesnės studijos. Iš visų disciplinų man įdomiausia buvo chemija. Be to, chemija yra praktinė disciplina. Aš negalvojau apie būsimą darbą, o tik apie tai, kad man tai galėtų būti kažkas tikrai įdomaus.

Ar galėtumėte trumpai aptarti pranešimų temas „Chemistry and Archaeology: Interdisciplinary Approaches for the Investigation of Findings” ir „Luminescent Materials as Anti-Counterfeiting Markers”. Kaip nusprendėte tyrinėti būtent šias sritis?

Baigusi chemijos studijas, galvojau ieškoti darbo, kuris būtų labiau pritaikomas ir naudingas bendruomenėms. Taigi pradėjau chemijos mokslų doktorantūros studijas apie liuminescencines nanomedžiagas, skirtas lazeriams ir baltai šviesai. Po doktorantūros studijų pradėjau bendradarbiauti su kai kuriais muziejais, restauratoriais ir archeologais, netgi kai kuriuose finansuojamuose projektuose. Chemija gali padėti suprasti radinių išsaugojimo būklės priežastis ir padėti restauratoriams rasti naujų išsaugojimo sprendimų, o archeologams - atlikti tyrimus apie medžiagų kilmę ar nustatyti objekto autentiškumą. Daugiausia užsiimu metalų ir lydinių (monetų, ginklų) bei tapybos (ant drobės, medžio, freskos) tyrimais.

Kokie jūsų ateities planai mokslinių tyrimų ir akademinės karjeros srityje?

Nuo 2019 m. esu Palermo universiteto fizikinės chemijos asocijuotoji  profesorė, o kitas akademinės karjeros žingsnis turėtų būti tapti oficialia profesore. Tačiau norint pretenduoti į šias pareigas, būtina turėti daugiau patirties vykdant mokslinių tyrimų projektus arba būti daugiau doktorantų vadovu. Tikiuosi, kad tai įvyks ateityje. 

Kokias karjeros galimybes matote chemijos absolventams?

Visų pirma, manau, kad chemija yra tokia bendra disciplina, kuri gali padėti daugeliui taikomųjų mokslų. Studentai, baigę chemijos studijas, gali rasti gerą darbą daugelyje sričių - nuo medicinos, medžiagų mokslo iki kultūros paveldo ar biotechnologijų, nes jei esi geras chemikas, gali bendradarbiauti su kitų sričių specialistais. Taigi, darbą susirasti nėra sunku. Chemijos yra visose gyvenimo srityse. Karjeros pradžioje geriau turėti tvirtą chemijos pagrindų pasirengimą. Tuomet siūloma susirasti temą, kurioje būtų galima specializuotis. Jei norite daryti akademinę karjerą, turite būti užsidegęs ir kantrus, nes tai nėra lengva, nes reikia pradėti trejus metus studijuoti doktorantūroje, paskui 3-4 metus dirbti podoktorantūroje, tada dar vienerius metus eiti mokslininko pareigas. Taip pat svarbu kartais pabūti kitose laboratorijose užsienyje ir t. t., kad įrodytum, jog turi tarptautinį bendradarbiavimo tinklą.

Ką patartumėte moksleiviams, kurie svarsto galimybę studijuoti chemiją ir galvoja apie būsimą karjerą?

Chemija, kaip jau sakiau, iš tiesų yra fundamentali disciplina ir gali būti naudinga daugelyje sričių. Taigi, jei gerai išmanote chemijos pagrindus, galite dirbti daugelyje sričių ir mokslinių tyrimų srityje, taip pat privačiose įmonėse. Galiu pasakyti tik tiek, kad reikia gerai pasiruošti studijoms ir būti plataus mąstymo, nes kartais mes galvojame, kad kryptis yra viena, bet yra ir kitų galimybių, ir tik platesnis mąstymas leidžia tai pamatyti.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos