58964

  1. Papasakokite apie savo kelionę į chemijos mokslo studijas. Kas jus paskatino rinktis šią sritį?

Iš tikrųjų viskas nutiko gana atsitiktinai. Mokydamasis mokykloje, viską mokiausi labai gerai, tai man atvėrė duris į įvairias karjeros galimybes. Iš visų mokslų man labiausiai patiko biologija ir chemija. Todėl kilo minčių apie medicinos studijas, sekdamas savo vyresniojo brolio, gydytojo, pavyzdžiu. Tačiau gal 12 klasėje, kai jau atėjo laikas rinktis, kur stoti, netyčia išgirdau, kad biomokslai, ypač biotechnologijos, yra „ant bangos“. Susidomėjau mikrobiologija ir visiškai nesuvokdamas skirtumo tarp jos, molekulinės biologijos ir biochemijos, likus dienai iki stojimo dokumentų pridavimo, nusprendžiau stoti į mikrobiologiją. Tą pačią dieną, susitikęs su dviem draugais, pasidalinau savo planais. Jie pasakė, kad stos į biochemiją ir pasiūlė man stoti kartu, tad taip aš ir padariau. Taigi, mano pasirinkimas buvo beveik atsitiktinis, nepagrįstas jokiomis vaikystės svajonėmis. Paprasčiausiai taip gavosi, kad man sekėsi ir patiko gamtos mokslai, todėl ir nuėjau šia kryptimi, negalvodamas apie tolimesnę ateitį. Dabar dėl to nesigailiu.

  1. Kaip vertinate bakalauro studijas Chemijos ir geomokslų fakultete?

Man patiko tiek programa, tiek dėstytojai. Studijuodamas kartais galvojau, kad kai kurie dalykai, pavyzdžiui, fizika, atrodo beprasmiai. Negalėjau pakęsti fizikos, nes maniau, kad studijose jos nebereikės, bet su laiku šis mano požiūris pasikeitė – chemija ir biologija yra tarsi susiaurintos fizikos sritys, tad suprasdamas esminius principus fizikos moksle gali geriau įsigilinti ir į šiuos mokslus. Žinau, kad daugeliui matematika ir kiti bendrieji dalykai pirmame kurse nepatinka, tačiau dabar, atsigręždamas atgal, suprantu, kad visi tie dalykai bent jau šiek tiek praplečia akiratį ir supažindina su įvairiomis mokslo sritimis. Anksčiau galvojau, kad yra dalykų, kurie nereikalingi, bet dabar suprantu, kad bendrai paėmus visos studijos yra naudingos. Jos suteikia daug žinių ir, manau, jeigu yra noro ir pastangų, jos atveria visas galimybes.

  1. Šiais metais esate apdovanotas Gražinos Klimavičius stipendija, ką tai jums reiškia?

Apsidžiaugiau, kai gavau papildomo pinigėlio, ir dargi nemažai. Atsimenu, kad stipendijos skyrimo prielaida buvo suformuluota taip, lyg ji skirta už jau senokai praėjusius mokslo metus. Nežinau, kaip tiksliai apibūdinti šį jausmą, bet buvo įdomu gauti įvertinimą po tiek laiko. Ir, visai atsitiktinai, radau tos stipendijos skyrimo laišką savo elektroniniame pašte. Paprastai aš visai neskaitau savo pašto, bet šįkart kažkodėl nusprendžiau jį patikrinti. Lyg Dievo ranka mane nuvedė paspausti ant to laiško, ir aš pamačiau, kad man skirta stipendija. Sutvarkiau visus reikalingus dokumentus, kad galėčiau ją gauti. Džiaugiuosi, kad gavau papildomų pinigų ir kad mano mokymasis praeityje bent jau dabar atsipirko. Tai įvertinimas ne tik man, bet ir tiems, kurie mane mokė ir įkvėpė.

  1. Kaip jums pavyko išlaikyti aukštus rezultatus per visą studijų laikotarpį?

Pagrindinis dalykas – planavimas į priekį. Svarbu nepalikti visko paskutinei dienai, o iš anksto viską susidėlioti taip, kad naują medžiagą pradėtumėte mokytis ne paskutinei dienai, o palaipsniui. Taip galėsite mokytis įvairių disciplinų lygiagrečiai, vis anksčiau pradėdami ruoštis atsiskaitymams. Žinoma, kiekvienas žmogus yra skirtingas ir kai kuriems gali geriau tikti mokytis paskutinę minutę. Tačiau man pačiam ir daugumai kitų žmonių geriau, kai mokomasi ilgesnį laiką, įsisaviname žinias ir jas pakartojame. Manau, kad ilgalaikėje perspektyvoje taip išmoktos žinios išlieka geriau. Jei žinias išdėstote per ilgesnį laiką ir nuolat kartojate, jos įsitvirtina. Žinoma, vieną kartą greitai perskaičius skaidres galima gauti gerą pažymį, tačiau tokiu būdu ilgalaikėje perspektyvoje išliks tik maža dalis žinių. Todėl disciplina ir išlaikytas planas yra labai svarbūs.

  1. Kokie jūsų ateities planai mokslinėje ir akademinėje srityse?

Šiuo metu neturiu konkrečių planų. Galvoju apie įsidarbinimą, o vėliau, po metų ar pan., galbūt sieksiu magistro laipsnio, jeigu jausiu poreikį ir norą. Tačiau šiuo metu nieko konkrečiai neplanuoju.

  1. Kokie patarimai praverstų studentams, kurie renkasi studijuoti chemiją ir svarsto apie savo ateities karjerą?

Galbūt ne visada verta rinktis studijas vien pagal kitų rekomendacijas, nes gali neatitikti jūsų poreikių ir lūkesčių. Kalbant apie ateities karjerą, svarbu neatidėlioti ir pradėti tyrinėti galimybes. Skirkite laiko apmąstymams, kas jums iš tiesų patinka, kokios perspektyvos atsiveria jūsų pasirinktai sričiai, ir ar tikrai norite ja užsiimti. Svarbu nepasiduoti rutinai ir nešvaistyti laiko studijuojant tai, kas jums nepatinka. Nors iš bet kokios patirties galima kažką išmokti, geriausia iš anksto apgalvoti savo ateities planus. Šiuolaikiniame pasaulyje ypač svarbu žvelgti į priekį ir aktyviai ieškoti informacijos. Nepamirškite bendrauti su žmonėmis iš skirtingų sričių ir pasiklausti jų patirties. Yra nemažai pavyzdžių, kai žmonės, įgiję išsilavinimą tam tikroje srityje, vėliau suprato, kad tai ne jiems tinkama kryptis. Kol esate jauni, turite galimybę keisti savo kryptį ir ieškoti to, kas iš tiesų jus domina. Jeigu jaučiate, kad pasirinkta studijų kryptis nėra jums tinkama, nebijokite jos palikti ir ieškoti kitos. Geriau prarasti kelis metus, kol atrasite savo kelią, nei visą gyvenimą jaustis nepasitenkinusiems.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos