thumbnail img 20240514 154408

2024 m. gegužės mėn. penki Vilniaus universiteto geografijos studentai, sėkmingai baigė 2 savaičių kursus „Protingo mažėjimo principo taikymas Šiaurės šalių periferinių vietovių vystyme“. Daugiau nei 30 įvairių šalių studentų dalyvavo Rytų Suomijos ir Aikureri universtetų organizuotuose kursuose Islandijos šiaurinėje pakrantėje.

 

island1

 

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Geografijos ir kraštotvarkos  katedra jau daugiau nei dešimtmetį bendradarbiauja su Suomijos, Estijos, Latvijos, Švedijos ir Islandijos universitetais rengiant intensyvius mokymo kursus, finansuojamus „Nordplus“ programos. Kursuose, skirtuose  įvairiems regioninio vystymosi klausimams,  kasmet dalyvauja vyresniųjų kursų studentai ir dėstytojai.

Vienoje iš šiaurės šalių kasmet organizuojami kursai, kurių metu studentai supažindinami su periferinių regionų vystymosi problemomis ir jų sprendimo būdais. Studijų metu klausomasi ekspertų paskaitų, rengiamos pažintinės ekskursijos, susitinkama su vietos ekspertais. Studentai dirbdami tarptautinėse grupėse konkrečiose vietovėse vykdo lauko tyrimus, kurių metu siekiama rasti esamų problemų priežastis ir pasiūlyti būdus joms spręsti. Tyrimų rezultatai pristatomi baigiamojoje konferencijoje. Kursų pabaigoje studentai gauna Rytų Suomijos universiteto išduodamus 5 ECTS vertės baigimo sertifikatus.

 

island2

 

2024 m. „Nordplus“  kursai buvo organizuoti Islandijoje, į kuriuos studentai vyko kartu su prof. D. Burneika. Tyrimai Islandijos šiaurės pakrantėje leido ne tik susipažinti su specifinėmis mažėjančių pajūrio gyvenviečių ir bendruomenių problemomis, bet taip pat pamatyti ir unikalius Islandijos kraštovaizdžio ir jo kaitos bruožus.  2025 m. pavasarį kursų tematika keičiasi, – studentai nagrinės žaliosios ekonomikos įtaką periferinių vietovių vystymuisi. Kursus numatoma rengti Suomijos šiaurinėse teritorijose.

 

island3

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos