img 20221113 wa0010 642x410

Šių metų lapkritį Vilniaus universiteto (VU) Geomokslų instituto Jaunųjų geografų klubas, bendradarbiaujantis su kitų EGEA (angl. European Geography Association for students) klubų nariais, susitiko su studentais iš Lvivo. Asmeniškai išgirdę ukrainiečių kolegų pasakojimus apie Rusijos sukeltą karą, VU geografai išsikėlė ambicingą tikslą – surinkti 10 000 eurų, kurie būtų skirti padėti Ukrainai išgyventi žiemą. Nors suma nestudentiškai ambicinga, Jaunųjų geografų klubo prezidentas Kristupas Vėta sako, kad visi labai motyvuotai įsitraukia ne tik į aukų rinkimą, bet ir į kitas organizuojamas veiklas.

Įkvepiantis ukrainiečių dėkingumas

VU Chemijos ir geomokslų fakulteto geografijos studijų ketvirtakursis K. Vėta pasakoja, kad rinkti paramą Ukrainai pastūmėjo susitikimas su pačiais ukrainiečiais.

„Į Vilnių atvyko mūsų pažįstami geografai. Vienas jų – Jurijus, šiuo metu dirbantis Lvivo miesto savivaldybėje. Jį iš Ukrainos išleidžia tik gavus specialų leidimą, įrodantį, kad keliauja darbiniais reikalais. Būtent dėl šios priežasties jis ir atsirado Vilniuje. Vilnius buvo jo trumpa stotelė prieš keliaujant į Atėnus, kur įvairias institucijas jis supažindina su tuo, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje. Kartu su dar dviem studentais jis atvyko aplankyti mūsų, atvežė dovanų – Lvivo geografų klubo pasirašytą Ukrainos vėliavą, visokių suvenyrų. Jie buvo dėkingi ne tik už nuolatinę Lietuvos paramą Ukrainai, bet ir už aiškią Jaunųjų geografų klubo poziciją – šalinti Rusiją iš tarptautinės EGEA organizacijos“, – pasakoja Kristupas.

Anot jo, nors Rusija iš organizacijos galiausiai pašalinta nebuvo, ukrainiečiai labai vertina tai, kad lietuviai kategoriškai pasisakė už jos šalinimą.

„Vakarų Europoje to daug kas dar nesupranta, todėl mūsų pozicija jiems labai svarbi, – sako studentas. – Galiausiai tas draugiškumas, dėkingumas padėjo mums suprasti, kad galime prie pergalės prisidėti ne tik žodžiais. Ir taip padėsime ne tik Ukrainai ar geografams, bet ir savo draugams.“

Tikslas – ambicinga suma

Kadangi ši žiema Ukrainai dėl nepaliaujamai griaunamos infrastruktūros yra itin sunki, jaunieji geografai nutarė kiek įmanoma daugiau prisidėti padedant ją išgyventi.

„Ilgai sprendėm, ar išsikelti piniginį tikslą, ar rinkti daiktus. Pradžioje norėjom rinkti 5000 eurų, bet galiausiai nutarėm nesustoti ir užsimojome iki Kalėdų surinkti 10 000 eurų. Už juos pirksime generatorius, šildytuvus, apšvietimo priemones“, – pasakoja Kristupas.

Be to, studentai patys už surinktas lėšas ir pirks, ir veš daiktus į Ukrainą, o juos pristatyti tikisi dar iki Naujųjų metų.

„Baisoka važiuoti, bet turim ten pažįstamų, turim, iš ko gauti patarimų, komunikuojam per kitus Ukrainos geografus, kurių šeimų nariai kariauja įvairiuose daliniuose, o patys planuojam vykti iki Lvivo ir ten paskirstyti, kur bus išsiųsta mūsų parama“, – sako studentas.

Lėšos šiai iniciatyvai renkamos į Jaunųjų geografų klubo sąskaitą, o už pirmuosius surinktus pinigus studentai į frontą jau išsiuntė vieną generatorių.

Aukoti skatins ir renginiais

Kad pinigų rinkimas būtų prasmingas ir paramos davėjams, studentai nutarė organizuoti ir labdaringus renginius: vyks Ukrainai skirti protmūšis ir žygis, kurių metu taip pat bus galima tiek aukoti, tiek patiems susipažinti su šalies kultūra, istorija, geografija.

„Su kolega Luku Jankūnu patys vedame žygius, tad ir šį kartą visi pabendrausim, papasakosim apie Ukrainą bei Pučkorių apylinkes, tai bus galimybė ir sužinoti įvairių dalykų. O žygio maršrutas nubraižytas siekiant atkartoti Ukrainos žemėlapio kontūrus, tad bandysim juos ir išvaikščiot“, – sako Kristupas.

Tačiau pinigų rinkimu studentai neapsiriboja – šiuo metu jie skiria didelę dalį laiko ir tam, kad pagamintų apkasams skirtas žvakes. Pasak Kristupo, į visą kampaniją labai aktyviai įsitraukė tiek jo darbovietė ir kolegos, tiek kiti studentai.

„Trenkturas“ padėjo mums suorganizuoti patalpas žvakių gamybai. Kai pradėjom rinkti skardines ir vašką, draugai, kursiokai, kiti studentai ir visas Geomokslų institutas labai vieningai padėjo, neša, kas ką turi. Dabar jau susitinkam beveik kiekvieną vakarą gaminti apkasų žvakių. Greitai turėtume sukurti ir žemėlapį, kuriame bus galima pamatyti visas Vilniaus vietas, į kurias galima atnešti skardinių bei vaško likučių“, – džiaugiasi studentas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos