img 1111

Kol vasarą didžioji dalis fakulteto atostogauja, Chemijos institutas sulaukė svečių: du moksleiviai iš Turkijos Berker Gökzeşil ir Çağatay Engin Merttürk vadovaujami dokt. Dovydo Karoblio ir dr. Evos Raudonytės-Svirbutavičienės čia atlieka praktiką. Būsimieji studentai čia padeda mokslininkams laboratorijoje ir semiasi iš jų žinių, praversiančių studijų metu.

Berker ir Çağatay pasakoja, kad prieš atvykdami į Vilnių apie Lietuvą abu nieko nežinojo. „Tiesiog aplikavome į Erasmus+ projektą ir universitetas mus priėmė,“ – sako Berker. Tačiau abu džiaugiasi, kad Vilnius – pakankamai kompaktiškas miestas, ir jame yra galimybė ne tik mokytis, bet ir daug ką pamatyti.

Fakultete Berker dirba su Eva Radonyte-Svirbutavičiene, su kolegomis tiriančia medžiagas, galinčias padėti atkurti pažeistus žmonių ir gyvūnų kaulus: „aš padedu jai su kai kuriais darbais laboratorijoje. Ruošiu tirpalus, atliekame su jais eksperimentus.“ Tuo tarpu Çağatay, vadovaujamas dokt. Dovydo Karoblio, prisideda prie kietų gelių magnetinėms medžiagoms kūrimo.

img 1097

Abu moksleiviai pasakoja, kad ateityje norėtų studijuoti užsienyje – galbūt kurioje nors Europos šalyje, idealiu atveju – Didžiojoje Britanijoje. Tad mėnesis praktikos su Vilniaus universiteto specialistais jiems – ne tik puiki galimybė pasiruošti studijoms ir įgauti darbo laboratorijose patirties. „Tai apskritai pirmas kartas, kai išvykome kažkur į užsienį iš Turkijos. Šiek tiek baisoka, bet tai labai gera patirtis,“ – sako Çağatay.

img 1106

Vaikinams šiuo metu 18 metų. Dar metus jie mokysis mokykloje, o tuomet planuoja pradėti studijas. Abu jie svarsto apie chemijos studijas, tačiau dar nėra užtikrinti „Kol kas konkrečių planų, kur studijuosim, neturime. Apie tai galvosime grįžę į Turkiją – dabar įspūdžių pakanka,“ – šypsosi Berker. Vis dėlto, abudu sutinka, kad mėnuo Vilniaus universitete su Erasmus+ jiems ne tik yra puiki patirtis, bet ir padės apsispręsti dėl tolesnių planų: „Chemija kartais yra nuobodoka, bet kartais labai įdomi. Po šios praktikos tikrai bus aiškiau, ką norime veikti ateityje,“ – pasakoja Çağatay.

Laboratorijoje jėgas išbandyti gali ir Lietuvos moksleiviai. VU CHGF Chemijos institutas visus norinčius kviečia į jaunųjų chemikų laboratoriją. Daugiau informacijos: https://www.chgf.vu.lt/paslaugos/jaunuju-chemiku-laboratorija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos