nanotechno straipsnis

VU Chemijos ir geomokslų fakulteto, Nanotechnas-Nanotechnologijų ir medžiagotyros centro ir Fizikinės chemijos katedros mokslininkai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Fizinių ir technologijos mokslo centro ir VU Gyvybės mokslų centro, paskelbė mokslinių tyrimų rezultatus aukšto lygio tarptautiniame žurnale  Journal of Colloid and Interface Science (IF 7.489).

Centre Nanotechnas  podoktorantūros stažuotę vykdanti doc. dr. Ieva Plikusienė, vadovaujant prof. (HP) dr. Almirai Ramanavičienei, atliko  SARS-CoV-2 antigenų sąveikos su antikūnais tyrimus realiu laiku, panaudojant visiško vidaus atspindžio elipsometrijos metodą. Taip pat mokslininkai pritaikė matematinį modelį, aprašantį SARS-CoV-2 nukleokapsidės baltymo sąveikos su specifiniais antikūnais kinetikas. Naudojant šį modelį buvo apskaičiuotos kinetinės giminingumo konstantos, taip pat termodinaminiai antikūno-antigeno komplekso susidarymo parametrai. Gauti rezultatai suteikia papildomos informacijos apie SARS-CoV-2 nukleokapsidės ir specifinių antikūnų komplekso formavimąsi, kuri yra labai vertinga kuriant greituosius diagnostinius testus antikūnų nustatymui bei leidžia geriau suprasti, kaip antikūnai neutralizuoja šį virusą. Dar vienas svarbus aspektas - šie tyrimai buvo atlikti ir publikuoti itin greitai, per mažiau nei  tris mėnesius. Tai pavyko pasiekti dėka Nanotechnas centro, Fizikinės chemijos katedros ir FTMC mokslininkų žinių ir patirties, taikant visiško vidaus atspindžio elipsometriją ir matematinius modelius baltymų sąveikos kinetikoms tirti ir aprašyti. Svarbu paminėti, kad tiek tyrimuose naudoti antigenai, tiek antikūnai buvo pagaminti Lietuvoje. Bibliografinė publikacijos informacija: Ieva Plikusiene, Vincentas Maciulis, Almira Ramanaviciene, Zigmas Balevicius, Ernesta Buzavaite-Verteliene, Evaldas Ciplys, Rimantas Slibinskas, Martynas Simanavicius, Aurelija Zvirbliene, Arunas Ramanavicius, Evaluation of kinetics and thermodynamics of interaction between immobilized SARS-CoV-2 nucleoprotein and specific antibodies by total internal reflection ellipsometry, Journal of Colloid and Interface Science 594 (2021) 195–203.

Su publikacija galite susipažinti čia: https://authors.elsevier.com/c/1cmrh4-sDTcuU

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos