img 20200629 125303 1 1

Kiekvienas bakalauro diplomą gavęs absolventas bent kartą susimąsto apie magistrantūros studijas. Daug kalbama apie statistiškai platesnes profesines galimybės įgavus magistro laipsnį, sėkmingą karjeros augimą, didesnį atlyginimą, platesnes savirealizacijos galimybes. Tačiau dažnai pasiryžti šiam žingsniui trukdo abejonės, socialinė aplinka bei svarbiausi klausimai: ar pajėgsiu? ar pavyks suderinti 2 metų studijas su darbu bei kitomis veiklomis? ar man to iš tikrųjų reikia? Šiuo atveju, geriausias sprendimas – pokalbis su magistrantūrą studijuojančiais ar baigusiais studentais, kurie geriausiai žino visus studijų užkulisius.

 

Todėl į kiekvienam aktualius klausimus atsako bei savo magistrantūros studijų patirtimi dalinasi Chemijos magistrantūros programos absolventas Deividas Žilevičius. Jis, dar prieš magistrantūros studijas dirbdamas darbą susijusį su bakalauro studijų metu įgyta profesija, pasiryžo iššūkiui – 2 metų studijoms kartu su pilno etato darbu bei karine tarnyba Lietuvos kariuomenėje.

Kas lėmė Jūsų pasirinkimą, studijuoti magistrantūrą Chemijos ir geomokslų fakultete?

Tikriausiai siekis būti geresniu. Nors visai linksma prisiminti, kaip baigiant bakalauro studijas sau ir kitiems sakiau, kad tikrai nestosiu į magistratūrą. Vasara yra tas metas kai esam kupini jėgų ir motyvacijos, tad pasakiau sau – judam toliau, noriu daugiau.

Kokių įspūdžių patyrėte per studijų metus?

Per pastaruosius dvejus metus įspūdžių buvo labai įvairių. Nuo pergalių ir pasiekimų skonio iki noro viską mesti ir išeiti mėnesio atostogų, pailsėti nuo studijų, tačiau tai turbūt yra natūralu visiems. Kuo labiau norime nuversti kalnus, tuo labiau pavargstame. Kas susiję su studijomis, magistrantūros studijų metu pamačiau labiau pramonę ir kaip teorinė medžiaga atsispindi darbo aplinkoje.

Papasakokite, kas įdomiausio įvyko per Jūsų magistrantūros studijas mūsų fakultete?

Įdomiausia kas įvyko magistrantūros studijų metu tai buvo kelionė į UAB „Entafarma“ sandėlius ir „Švenčionių vaistažolių“ gamyklą. Studijuodamas Chemijos studijų programoje nusprendžiau susikurti individualų studijų pusmetį. Pasirinkau du dalykus iš Farmacinės chemijos programos. Nė kiek nesigailėjau, kadangi vienas iš tų dalykų buvo „Augalinės kilmės vaistinės medžiagos ir jų gavybos technologijos“. E. Pocevičius buvo puikus dėstytojas, kurio paskaitos laikas derėjo su mano galimybėmis atvykti po darbo. Pats dėstytojas organizavo svečių kvietimus į paskaitas bei ekskursijas, apie kurias minėjau pradžioje.

Jeigu studijų metu dirbote kaip sekėsi suderinti studijas ir darbą? Ar pavykdavo susitarti su dėstytojais?

Derinti studijas su darbu buvo vienas sunkiausių dalykų praėjusius du metus. Kiekviena diena buvo gan sustyguota ir intensyvi. Kai tik darbe galėjau pasprukti į paskaitas, stengdavausi tuo pasinaudoti. Tačiau tokių progų buvo ne itin daug. Visgi dėstytojai buvo supratingi ir dauguma jų netgi palaikydavo bei padėdavo jeigu paprašydavau. Teko patikrinti savo disciplinos palaikymo gebėjimus. Būdavo dienų, kur po darbo dar keliauti į laboratoriją atrodydavo kaip beprasmiška idėja. Tačiau supratau, kad jeigu nesilaikysiu sau išsikeltų taisyklių, nevyksiu į diplomų teikimus.

Jeigu studijų metu tarnavote kariuomenėje, kaip sekėsi suderinti studijas ir karo tarnybą? Kokių iššūkių iškilo?

Be darbo ir studijų turėjau dar vieną iš veiklų tai yra tarnyba Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Ši veikla smarkai koreguodavo darbotvarkę, kadangi priklausiau savo kuopos Geriausio pėstininkų skyriaus varžybų sudėčiai. Trumpai apie tai – kariuomenėje vyksta varžybos, kurių metu padaliniai išrenka savo pajėgiausius, labiausiai pasiryžusius ir motyvuotus karius atstovauti jiems. Pačios varžybos susideda iš karo topografijos, žygio ir daugybės užduočių, kurioms padalinio atstovai dažniausiai ruošiasi smarkiai anksčiau nei pačios varžybos. Tad tokiai grupei „nurautų bičų“ priklausiau ir aš. Neskaitant to, kad dirbome ar studijuodavome susirinkdavome du kartus per savaitę Vingio parke sportuoti (nesvarbu ar žiema ar vasara). Savaitgaliai vykdavome į poligoną treniruotis. Galiu tik pasakyti, kad ši veikla yra viena iš labiausiai motyvavusių mane judėti į priekį, kadangi po pačių varžybų klausi savęs, kas galėtų būti sunkiau?

Kokia Jūsų bendra nuomonė, apie magistro studijas Chemijos ir geomokslų fakultete?

Tikėjausi didesnio sąlyčio su pramone ar problemomis iš kasdienybės darbo rinkoje. Visgi tai buvo gilesnis bakalauro studijų metu įgytų žinių apipavidalinimas su galimybe labiau profiliuoti savo turimus dalykus. Pats magistro darbas taip pat priminė platesnį bakalauro darbą, kuriam buvo skirti visi du metai, o ne vieni kaip bakalauro studijų metu. Jeigu trumpai, magistro studijos CHGF – tarpinė stotelė iki doktorantūros.

Magistro studijos padėjo Jums įsidarbinti ar gauti geresnę darbo vietą?

Įsidarbinau savo dabartinėje darbovietėje dar prieš magistro studijas, tad tam labiau padėjo bakalauro studijos. Visgi ar magistro studijos padės ateityje? Manau, kad pamatysime, tačiau nujaučiu, kad ateityje tai tikrai pravers.

Ar rekomenduotumėte Chemijos ir geomokslų fakulteto magistrantūros studijas kitiems studentams?

Rekomenduočiau aiškiai susidėlioti tikslus ir peržvelgti kurie kursai, kuriuos galime gauti magistrantūros studijų metu yra koreliuojantys su mūsų ateities planais. Taip pat rekomenduočiau magistrantūros studijas jeigu planuojama stoti į doktorantūrą.

Primename, kad Magistrantūros studijos suteikia galimybę giliau pažinti mokslo pasaulį bei dar geriau išugdyti turimas kompetencijas, kurios yra labai reikalingos nuolat kintančioje darbo rinkoje. Be to, remiantis tyrimais Lietuvoje ir užsienyje, magistro laipsnis suteikia daugiau galimybių užimti vadovaujančią poziciją darbe, gauti didesnį atlyginimą ir sėkmingai tęsti karjerą pasirinktoje srityje. VU teigia aukščiausios kokybės magistrantūros studijas Lietuvoje ir suteikia galimybę derinti darbą ir studijas, o taip pat išvažiuoti studijuoti į kitus pasaulyje pripažintus universitetus pagal dvišales ar Erasmus+ mainų programas.

Daugiau informacijos apie magistrantūros studijas VU Chemijos ir geomokslų fakultete rasite: https://www.chgf.vu.lt/stojantiesiems/magistranturos-studijos

Daugiau informacijos apie magistrantūros studijas Vilniaus Universitete: https://www.vu.lt/studijos/stojantiesiems/magistranturos-studijos

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos